• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   +359 56 55 55 88
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0800 11 881
Хемодиализа Бургас

ХЕМОДИАЛИЗА – ВОДЕН БАЛАНС И ПРОТЕИНИ

Воден баланс при Хемодиализа

Водният баланс се намира в тясна връзка с поддържане на оптималното телесно тегло. Тъй като при пациентите на хемодиализа количеството на денонощната урина (диуреза) намалява до пълна липса, се налага строг самоконтрол при приемането на течности. Свръх овдняването може да доведе до задълбочаване на периферните отоци, асцит (излив на течност в коремната кухина), хипертония, белодробен застой и живото застрашаващи усложнения като мозъчен и белодробен оток.

Основното правило за определяне на количеството приемани течности е: течности (за 24ч.) =диуреза /ml/24ч. + 500 до 800 ml. Повишаването на теглото не трябва да бъде повече от 1кг. на ден. В дневното меню като течности следва да се пресмятат всички супи, кисело мляко, сосове, компоти, плодове, зеленчуци и др.

Диетична препоръка: Да се намали консумацията на готварска сол, да се използват други подправки; да се избягват храни с високо съдържание на вода /супи, сосове, диня, сладолед/; да се избягват помещения със сух въздух; при жажда да не се пие вода, а да се смуче лимон или кубче лед.

Ролята на протеините  при Хемодиализа

Цел: Поддържане в норма на всички жизнено важни процеси на обмяната на веществата, осигуряване на растежа и възстановяването на мускулите.

Белтъчините  имат основно значение в диетата, тъй като нуждата от тях при диализните пациенти е завишена. Белтъчините се разделят на две основни групи: с висока  биологична стойност и с ниска биологична стойност. Като оптимален белтъчен прием се приема 1.2гр/кг/24ч. Половината от това количество следва да бъдат така наречените пълноценни протеини (с висока биологична стойност), съдържащи се в месото, яйцата и млякото. Ето защо поне веднъж на ден трябва да се консумират подходящи меса, птици, риба, яйчен белтък или извара. Препоръчва се поне едно от храненията през деня да съдържа 100-200 гр месо. Начинът на приготвяне на месото може да е разнообразен в зависимост от вкусовите предпочитания на пациента, но за тези,  които имат ограничена диуреза се препоръчва сухо приготвяне на ястията (без сосове).  Към белтъчините с ниска биологична стойност спадат белтъчините на хляба, тестените изделия, плодовете и зеленчуците.

При прекомерен белтъчен внос се наблюдава гадене, повръщане, объркване, сърбеж, лош дъх. Симптомите при недостатъчен белтъчен внос са намаляване на мускулната маса, липса на сила, спадане на тегло, трудно зарастване на рани.

BACK