• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   +359 56 55 55 88
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0800 11 881
Диализен център NEPHROLIFE

ЗДРАВЕ И ДИАЛИЗА

Хранене за оптимално здраве

Вашият нефролог и медицински екип ще работят с вас, за да създадат хранителен план. Ако сте на диализа и с диабет, все пак ще трябва да контролирате кръвната си захар и да тествате нивата си поне два пъти дневно. Ако имате високо кръвно налягане трябва да избягвате солта. Вашият медицински екип ще ви помогне да обясни как това, което ядете и пиете, влияе на всички ваши състояния и вашето лечения. Вашият нефролог също ще ви препоръча витамини и добавки.

Хранене за оптимално здраве

 

 В нашата страна диабетът е причина №1 при 38% от случаите за настъпване на хронично бъбречно заболяване(ХБЗ) водещо до диализа. Това е и основната причина за бъбречна недостатъчност по света. Ако живеете с диабет и бъбречно заболяване важно е да държите контрол върху двете състояния, като се храните правилно, следите лекарствата  предписани от вашият лекар.

Високо кръвно налягане (хипертония) – Високото кръвно налягане е причина №2 за хронично бъбречно заболяване, отговорно за 28% от случаите на ХБЗ. Ако имате високо кръвно налягане, важно е да поддържате здравословен начин на живот и да приемате лекарства, както е предписано от Вашия лекар. Високото кръвно налягане отслабва кръвоносните съдове, което може да допринесе за загуба на бъбречната функция.

Анемия

 – При наличие на ХБЗ се отразява способността на тялото ви да прави червени кръвни клетки, които пренасят кислород до вашите органи. Наличието на твърде малко червени кръвни клетки се нарича анемия и  ви накара да се чувствате уморени или слаби. Приемът на медикаменти – еритропоетин и желязо, ще помогне на тялото ви да образува повече червени кръвни клетки.

Висок холестерол

– много хора с хронично бъбречно заболяване също имат висок холестерол, което причинява стесняване на артериите и ограничава притока на кръв. Вашият лекар може да препоръча промени в диетата, упражнения и евентуално специални лекарства, които да помогнат за понижаване на холестерола.

Костни и минерални заболявания

– Когато бъбреците ви не работят правилно, те не могат да филтрират излишния фосфор в кръвта ви или да помогнат на тялото ви да запази витамин D. Този дисбаланс на минералите кара костите ви да стават по-слаби и чупливи. Вашият лекар вероятно ще ви предпише прием на фосфор свързващи вещества (лекарства, които се свързват с фосфора и намаляват нивата му в кръвта ви) и витамин D.

Тютюнопушене

– Ако пушите или използвате бездимен тютюн, трябва да помислите за отказване. Когато имате ХБП, тютюнът поставя повече стрес върху сърцето и другите органи, което е изключително опасно. Някои версии на бездимния тютюн също съдържат меласа, която има високи нива на калий и трябва да се избягва.

BACK