• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   +359 56 55 55 88
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0800 11 881
nephrolife диализа

NEPHROLIFE: Успешно пренасяме ноу-хау от Израел в диализата

Силвия Гюлева от ДЦ „Нефролайф“: Успешно пренасяме ноу-хау от Израел в диализата.
Всеки пациент е индивидуален и иска индивидуален подход на лечение

„Човек става пациент, когато има нужда от лекарска помощ… той не е даденост и всеки ден от своята практика лекарите трябва да го доказват. Особено щом става дума за пациенти с хронични заболявания, които имат нужда от постоянни грижи. Такава грижа е диализното лечение. Смело мога да заявя, че всеки ден работя и комуникирам с едни от най-добрите лекари и сестри – специалисти, но преди всичко хора с големи сърца.“ Това сподели административният мениджър на най-новото здравно заведение в Бургас –  „Нефролайф България“ Специализирани центрове по хемодиализа – Силвия Гюлева.

„Защо решихме да пренесем у нас израелското ноу-хау в медицината? Отговорът е съвсем прост – защото е успешно. В тази медицинска практика на първо място е пациентът и неговото здраве. Постарали сме се да създадем изключителен комфорт в нашия диализен център, съчетан с чисто нова висококачествена апаратура и диализатори от най-ново поколение. А всеки пациент на диализа знае, че няма нищо по-важно от качествена нова машина и най-добрия консуматив. Следвайки най-добрите практики, взаимствани от Израел, ние вярваме в използването на медикаменти и консумативи с безкомпромисно качество. Нашата философия се основава на разбирането, че за да предоставим възможно най-добрата грижа за всеки пациент ние трябва да подходим индивидуално и да предоставим различен подход според нуждите и спецификите на заболяването на всеки.Другият основен стълб в нашата работа е желанието ни пациентът да е фокусиран само върху своето лечение. Затова всичко, което осигуряваме на нашите пациенти – храна, лекарства, консумативи, допълнителни консултации и т.н. – са абсолютно безплатни. Нашето финансиране е изцяло от РЗОК и пациентите ни не заплащат нищо. При нас идват болни, които от години срещат трудности да поддържат нормален начин на живот, защото са зависими от машината, която пречиства кръвта им. Ние ги посрещаме три пъти в седмицата. Те стават част от нашия живот, а ние – от техния“, коментира още Гюлева.

„Ето един интересен случай от нашата работа, за да разберете какво имам предвид – имаме пациент, който изпитваше силни болки. По лицето му се изписваше, че понякога състоянието му е нетърпимо. В разговор сподели, че е претърпял неуспешна трансплантация на бъбрек. С кратко проучване успяхме да уредим той да бъде приет в клиниката, където тя е била извършена, за да бъде нефункциониращият орган изваден. Съдействахме операцията да се случи в най-кратък срок, за да спестим болките и притеснението на пациента. Преди дни се чухме за пореден път, той е в добро състояние, болките са изчезнали, очакваме го да се завърне у дома. И нищо не може да се сравни и не може да замести момента, в който той ни каза по телефона „Благодаря Ви за съдействието и помощта, без Вас можеше и да не съм жив. Преди да звънна на жена ми след операцията – обаждам се на вас, за да ви кажа, че съм добре“. Да усетиш как животът се завръща в тялото на един човек, страдал толкова много, е най-голямата награда не просто за един лекар, а за всеки човек, подал ръка на друг“, разказва Гюлева.

„Нефролайф България“ колаборира успешно с водещи болници и специалисти от Бургас и региона по кардиология, инвазивна кардиология, съдова хирургия, микробиология.

„Нашите пациенти знаят, че ние имаме решение на всеки проблем – това именно е важно за тях и затова те се чувстват така сигурни тук – защото ние предлагаме здравеопазване в неговата цялост“, убедена е Гюлева.

Тя, както и всички в „Нефролайф България“, начело с нефролога Д-р Николай Тодоров, са благодарни за възможността да работят  с най-добрите специалисти, в лицето на проф. Шварц и неговият  екип от водещи нефролози.

Но, по думите на главната сестра Бисерка Николаева, и най-добрият и качествен апарат не може да замени зоркото око и грижата на специалиста. А без двете да вървят ръка за ръка, лечението на всеки един болен е „на парче“. Понякога става дума за изписване на правилни медикаменти, друг път е необходимо препращане към подходящ специалист, а в някои случаи става дума само за малко внимание и проява на грижа, които за един човек в безизходица означават много. За всичко това нашите пациенти разчитат на нас, защото ни познават и знаят, че в наше лице имат не само приятел, но и някой, който винаги ще се погрижи за тях.

„Една опитна сестра, с години стаж в диализата, може само с един поглед да прецени състоянието на пациента“. Дали една прозявка е знак на скука и умора, или може би пък е проблем с кръвното? Дали специфичният тен на кожата не означава дефицит или изобилие от вещество в кръвта? Все пак нашите пациенти са в специфичен дисбаланс, трябва да спазват определени режими на хранене, но дори тогава се случва пренасищане или дефицит на кръвта с определени елементи. А тези проблеми не само понижават качеството на живота на пациента, не само затрудняват лечението му – те могат да бъдат и опасни.

По думите ѝ, важна е навременната реакция не само по отношение на моментното състояние, което засяга медицинските специалисти, а повишеното качество на живот на човека отсреща. Още повече при хронично болни пациенти, които се сблъскват с повече проблеми от средно статистическия човек, а тези проблеми често могат да се окажат и фатални.

И резултатите не закъсняват.

„Нефролайф България“ вече има десетки редовни пациенти. Всеки един от тях постига различен прогрес, но това, което е общо за всички тях е, че водят качествено по-добър начин на живот от преди.

Някои споделят, че са се разделили с 10-годишното си главоболие заради специфичните и висококачествени консумативи, с които „Нефролайф България“ работи.

Други са доволни, че след процедура могат да се върнат на работа или да се приберат у дома и да бъдат трудоспособни и жизнени. Трети пък са благодарни, че редовните прегледи, изследвания и консултации, които екипът на клиника им предлага, са им помогнали в борбата с други заболявания и състояния.

По програмата „Ваканционна диализа“ през Медицинския център са преминали пациенти от цяла България, както и от чужбина. И комплиментите от чужденците не закъсняват – „Обстановката, клиниката, отношението, вниманието, както и най-важното –  лечението тук, в „Нефролайф“, е абсолютно както в  най-добрите клиники  по света“, споделя пациент, гостуващ от Германия за почивка на родното Черноморие.

И докато всяка неделя посетителите и служителите на „Нефролайф“ се събират като приятели, за да прекарат един приятен и усмихнат следобед извън диализния център, тяхното подобрено състояние е промяна не само в живота им, в този на семействата им, но и в нагласата им към здравеопазването.

Защото по думите на Гюлева: „Промяната няма как да стане от днес за утре. Но ако всички даваме всичко от себе си, за да се случи тя, след време доброто отношение ще бъде не само двупосочно между пациенти и медици, но ще се превърне в стандарт. Също както висококачествените консумативи и високотехнологичната апаратура“.

BACK