• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   +359 56 55 55 88
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0800 11 881
БЪБРЕЦИТЕ И ЖЕЛЯЗОТО

БЪБРЕЦИТЕ И ЖЕЛЯЗОТО

Бъбреците и желязото

Какво представлява желязото  и защо е нужно?

Желязото е минерал, необходим за поддъжане на здрави червените кръвни телца и за цялостното здравословно състояние наорганизма. Необходимото количество може да се добави чрез разнообразни  храни или чрез различни добавки или медикаменти, предписани от вашия лекар.

Желязото помага на тялото ни по много начини, като един от тях е синтеза на червените кръвни клетки. Червените кръвни клетки пренасят кислород от белите дробове до всички части на тялото и ни доставят нужната енергия за ежедневните ни дейности. Бъбреците карат  тялото ни да генерира червени кръвни телца, а  желязото от своя страна им помага да останат здрави.

Защо е важно желязото?

Ако количеството желязо в организма ни не е достатъчно  може да развиете  анемия. Анемията общо каззано е липса на  червени кръвни клетки. В резултат на това кръвта  не може да пренася достатъчноколичество кислород през тялото ви.

Колко желязо ми трябва?

Имате нужда от достатъчно желязо, за да поддържате здравословно ниво на хемоглобин. Хемоглобинът е част от вашите червени кръвни клетки. Това е частта, която пренася кислорода през тялото ви. Хемоглобинът се състои от кислород и желязо. И така, един от начините да разберете дали тялото ви има достатъчно желязо е да измерите какво е количеството хемоглобин е в кръвта ви. Хората с бъбречна болест или бъбречна недостатъчност могат да имат по-ниски нива.

Какви са симптомите  ако нивото на желязото ми е ниско?

Ако нивото на желязото ви е ниско, може да имате нисък хемоглобин. Най-общи признаци:

    Имате бледа кожа

    Чувствайте се по-уморени или слаби

    Депресия

    Имате задух при активност

    Имате болки в гърдите

    Чувствате се замаяни

    Усещате изтръпване или студенина в ръцете и краката

    Имайте по-бърз пулс

Ако имам бъбречни заболявания, какво е лечението на ниско желязо?

Ако имате ниско желязо и нисък хемоглобин, Вашият лекар ще разработи план за лечение, който е подходящ за Вас. Също така биха могли да се спазват някои от следните общи правила:

  • Хранителен режим, богат на желязо , който да включва червено месо, боб и зелени зеленчуци. Въпреки това консумирането на храни, богати на желязо, може да се окаже трудно поради хранителния ви режим съобразен с вашето здравословно състояние.
  • Витаминна и минерални добавки с желязо, витамин В12 и фолиева киселина

Имайте предвид, че добавките с желязо могат да повлияят на други лекарства, които приемате. Затова е важна предварителната консултация с вашия лекар преди приемането на допълнителни медикаменти богати на желязо.

ПРАВИЛНАТА ДИЕТА МОЖЕ ДА ПРЕДОТВРАТИ БЪБРЕЧНАТА ДИСФУНКЦИЯ

BACK