• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   +359 56 55 55 88
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0800 11 881
НАЙ-ДОБРИТЕ ЛЕТНИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ЗА ХРОНИЧНИ БЪБРЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ И ПАЦИЕНТИ НА ДИАЛИЗА

НАЙ-ДОБРИТЕ ЛЕТНИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ЗА ХРОНИЧНИ БЪБРЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ И ПАЦИЕНТИ НА ДИАЛИЗА

Лятото е перфектното време от годината, когато пресните плодове и зеленчуци изобилстват. Въпреки това, пациентите с хронична бъбречна болест и на диализа спазват определени рестрикции преди да прибегнат до консумация на любимите си плодове и зеленчуци. Причината за това са високите нива на калий в различните летни продукти. Въпреки това сега ще ви представим списък на подходящи плодове и зеленчуци, които отговарят на диализния хранителен режим и са лесно достъпни през лятото.

Плодове

Къпини – Къпините са и много добър антиоксидант. Според дългогодишните изследвания на Американския Щатски Департамент по Земеделието (USDA), къпините заемат второто място в скалата – „Капацитет за Абсорбиране на Кислородни Радикали“
Боровинки – Боровинките намаляват увреждането на ДНК, което може да помогне за защита срещу стареене и рак

Череши – Черешите са богати на флавоноиди– като важните за имунитета антоцианини. Съдържат и кверцетин – силно противовъз-палително вещество, облекчаващо болката в ставите и предпазващо от очни заболявания.

Грозде – Гроздето е богато и на витамини – C, B и провитамин A, които укрепват нервната система, стените на кръвоносните съдове, костите, ноктите и имат благотворно влияние за зрението. Наличието на определено количество калий подкрепя сърдечния мускул, отделя излишните течности, затова гроздето и сокът му се препоръчват при високо кръвно налягане, прекарани инфаркти, атеросклероза, артрити, подагра, камъни в бъбреците или в жлъчката.

Праскови – Спомага за отделянето на шлаки от организма. При болни бъбреци, подагра, ревматизъм, сърдечни болести, подобрява функцията на жлъчката, черния дроб и червата.

 

Сливи – За черния дроб, бъбреците и сърцето компотът от сливи е чудесен помощник при дискомфорт. Сушените сливи са полезни при склероза. Само четвърт чаша сушени сини сливи е достатъчна, за да осигури приблизително 16,9% от необходимата дневна доза бета-каротин.

Ягоди – Лечебните им свойства успешно борят симптоми на меланхолия, срещу припадъци, висока температура, възпаления, отравяне на кръвта и камъни в бъбреците.

Зеленчуци

Моркови – Главно достойнство на морковите са витамините: каротин (провитамин А), витамини B1, B2, РР, С. В състава им са налице още много ензими, етерични масла, минерални вещества – калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, йод, желязо и микроелементите манган и мед.

Карфиол – Карфиолът е богат на провитамин А, пантотенова и никотинова киселина, фолиева киселина и витамин К.
Краставица – Краставиците предпазват от камъни в бъбреците. Редовната консумация на краставици може да предотврати образуването на камъни в бъбреците.

Патладжан – вкусен и богат на хранителни вещества зеленчук

Маруля – Марулята е полезен зеленолистен зеленчук, която съдържа много витамин С, фолиева киселина, богата е на фибри и вода.

Чушки – Чушките са незаменим доставчик на витамин В и фолиева киселина. Те балансират хомоцистеина, чието високо ниво може да доведе сърдечен удар и инсулт.

Грах – Грахът е с ниско съдържание на мазнини и по този начин подпомага поддържането на здравословно тегло. В количеството от една чаша могат да се открият по-малко от 100 калории, но в същото време много протеини, фибри и микронутриенти.

Репички – съдържат витамини от група В, както и известни количества витамин С, което ги превръща в оръжие срещу настинки, вируси и грип.

ВИТАМИН Д И ХРОНИЧНА БЪБРЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ

 

BACK