• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   +359 56 55 55 88
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0800 11 881

ДИАЛИЗА ПРИ ДЕЦА – КОГА СЕ НАЛАГА?

КОИ СЪСТОЯНИЯ НАЛАГАТ ДИАЛИЗА ПРИ ДЕЦА?

Диализата, често считана за животоспасяваща процедура за възрастни с бъбречна недостатъчност, е също толкова важна за деца, изправени пред подобни здравословни предизвикателства.

Съществуват различни сценарии, при които диализата може да е необходима за най-малките пациенти. Сред тях са:

1.Остро бъбречно увреждане (ОБУ). При децата то може да настъпи поради състояния като тежки инфекции, дехидратация или под въздействието на токсини (например неволно поглъщане на лекарства, отрови, алкохол). Най-честата причина за остро бъбречно увреждане при деца е хемолитично-уремичният синдеом. Обикновено настъпва след инфекциозен гастроентерит, причинен от E.coli. Характеризира се с хемолитична анемия, намалено количество тромбоцити (тромбоцитопения) и завишени остатъчни азотни тела в кръвта (урея и креатинин). В тези случаи може да се наложи временно диализа, докато бъбреците възстановят своята функция.

2.Хронично бъбречно заболяване (ХБЗ): Деца с прогресивно бъбречно увреждане от вродени аномалии, генетични нарушения, автоимунни заболявания могат в крайна сметка да достигнат краен стадий на хроничното бъбречно заболяване, при който диализата става необходима за поддържане на живота. Някои от тях са: бъбречна поликистоза, бъбречна дисплазия, синдром на Алпорт.

  1. Децата могат да развият гломерулонефрит поради дисфункция на имунната система или инфекции (например постстрептококов гломерулонефрит). В тежки случаи това може да доведе до значително влошаване на бъбречната функция и необходимост от диализа.

СИМПТОМИ НА ХРОНИЧНО БЪБРЕЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ ПРИ ДЕЦА

1.Подуване и / или подпухналост около очите, стъпалата и глезените

2.Често главоболие, причинено от високо кръвно налягане

3.Често уриниране

4.Изоставане в растежа

5.Загуба на апетит и хронично гадене

6.Умора

7.Анемия и бледа кожа

Разбира се, тези симптоми могат да са признак и на други състояние. Важно е да не се пренебрегват и когато имате притеснения, да потърсите своевременна медицинска помощ.

КАКВИ СА ОПЦИИТЕ ЗА ДИАЛИЗА?

Също както при възрастните е възможна хемодиализа (ПД) или перитонеална диализа (ПД). Предимството на ПД е, че може да се извършва в домашни условия, което значително може да намали стреса, свързан с болничните посещения. Детският нефролог ще Ви помогне да изберете най-добрият за Вашето дете вариант, който удовлетворява нуждите му и е съобразен със здравословното му състояние.

Решението за започване на диализа при деца се основава на различни фактори, включително тежестта на бъбречната дисфункция, симптомите, основната причина, общото здравословно състояние и възрастта на детето. Целта е да се подобри максимално здравето и качеството на живот на детето, като своевременно се избягват рисковете, свързани с бъбречното увреждане.

ХБН(ХРОНИЧНА БЪБРЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ) ПРИ ДЕЦА

BACK