• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   +359 56 55 55 88
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0800 11 881
НАДПИСИ МИТОВЕ И ФАКТИ

МИТОВЕ И ФАКТИ ЗА ДИАЛИЗАТА

МИТОВЕ И ФАКТИ ЗА ДИАЛИЗАТА – И КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА ТОВА ЛЕЧЕНИЕ

Мит: Единственият вариант за получаване на диализно лечение е да пътувате до център поне три пъти седмично за часове наред.

факт: Диализата може да се извършва по много начини: Можете да провеждате диализа в болница или амбулаторна клиника или в собствения си дом. Хемодиализата в диализния център обикновено се извършва три дни в седмицата по 3-4 часа наведнъж. Другият вариант е перитонеална диализа у дома. Информирайте се за всяка опция и говорете с вашия медицински специалист кой тип диализа е най-подходящ за вас.

Мит: Диализата е болезнена.

факт: Диализното лечение не трябва да е болезнено. Ако почувствате болка по време или след лечението, уведомете вашия наблюдаващ лекар или екип. Някои пациенти може да имат спад в кръвното налягане, което може да доведе до гадене, повръщане, главоболие или крампи. Въпреки това, като следвате вашия хранителен режим и ограниченията на течности, тези видове странични ефекти могат да бъдат избегнати.

Мит: Диализата е доживот.

факт: Диализата е лечение, което помага за пречистване на кръвта ви от течности и токсини, когато бъбреците ви вече не могат да функционират правилно. Необходимостта да започнете диализа може да ви звучи непосилно и страшно, но диализното лечение ви позволява да живеете.

Мит: Пациентите на диализа не могат да пътуват.

факт: Можете да пътувате на диализа! Но това изисква известно планиране. Преди вашето пътуване, трябва да си уговорите час за диализно лечение в друг център и да изпратите информация за вашето медицинско лечение и история. Пътуването на диализа означава да бъдете подготвени – щракнете тук, за да научите повече.

Мит: Пациентите на диализа нямат време и енергия да работят.

факт: Много пациенти на диализа продължават да работят или учат. Някои си вземат почивка, когато за първи път започнат диализно лечение и се връщат на работа или училище, след като са свикнали с самия процес.

Мит: Като пациент на диализа се тревожа, че ще бъда бреме за семейството си.

факт: Много хора с хронично заболяване се чувстват по този начин в даден момент. Вашата роля във вашето семейство може да се промени с времето, но е важно да запомните, че вие сте нещо повече от вашето бъбречно заболяване или диализно лечение! Поискайте помощ, когато имате нужда от нея, и помагайте на другите, когато можете. Бъдете открити и честни с близките си за това как се чувствате и си дайте необходимото пространство и време, за да се приспособите към диализното лечение. След като се приспособите към вашето „ново нормално“ на диализа, ще откриете, че ще можете отново да поемете нови роли и отговорности у дома.

BACK