• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   +359 56 55 55 88
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0800 11 881
ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ И БЪБРЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ

ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ И БЪБРЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ

Поддържането на бъбреците ни здрави и правилно функциониращи е от съществено значение за детоксикацията и премахването на отпадни продукти от нашето тяло. За съжаление много храни могат да навредят на бъбреците ни и да възпрепятстват функционирането им на оптимално ниво. След като обърнахме внимание на полезните плодове, зеленчуци и хранителни продукти е време да изброим и част от тези, които е желателно да избягваме.

Първото място определено даваме на СОЛТА.

Пренатоварването с натрий води до повишено кръвно налягане, което поставя напрежение върху бъбреците ви. Голямото количество натриев хлорид кара бъбреците да задържат вода с цел да разредят солта, натрупана в кръвта, което от своя страна затруднява и натоварва тяхната функция.

МЕСО И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ

Според проучвания проведени в Мейо Клиник, високо-протеиновата диета може да причини или да изостри съществуващите проблеми с бъбреците, тъй като протеиновият метаболизъм оказва голямо натоварване на бъбреците, което затруднява елиминирането на отпадните продукти.

Консумацията на млечни продукти повишава отделянето на калций с урината, което е свързано с по-висок риск от развитие на камъни в бъбреците. Според проучвания намаляването на млечните продукти може да окаже ползотворен ефект върху хората с бъбречна недостатъчност и бъбречни заболявания, улеснявайки филтрирането на кръвта.

КОФЕЙН

Кофеинът е стимулант, който може да причини повишен приток на кръв и високо кръвно налягане. Прекомерният прием на кофеин също е свързан с камъни в бъбреците. Той също така притежава диуретичен ефект, който намалява способността на бъбреците да абсорбират водата. Освен кофеинът негативно въздействие върху бъбречната функция оказват енергийните и газирани напитки.

ГМО продукти

Голям процент от преработените храни, които консумираме съдържат генетично модифицирани организми (ГМО). Въпреки, че няма солидни доказателства за въздействието на ГМО храните върху човешкия организъм, проведени изследвания върху животни показват сериозни негативни последици върху здравето, които включват и промени в основни органи като бъбреците.

 

НАЙ-ДОБРИТЕ ЛЕТНИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ЗА ХРОНИЧНИ БЪБРЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ И ПАЦИЕНТИ НА ДИАЛИЗА

 

BACK