• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   +359 56 55 55 88
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0800 11 881
ЕСЕННИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ПОДХОДЯЩИ ЗА ХОРА С БЪБРЕЧНИ ПРОБЛЕМИ

ЕСЕННИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ПОДХОДЯЩИ ЗА ХОРА С БЪБРЕЧНИ ПРОБЛЕМИ

След като обърнахме внимание на плодове и зеленчуци през лятото, подходящи за хора с бъбречни заболявания е ред да обсъдим и есенните такива.

Безспорно плодовете и зеленчуците винаги са здравословен избор, като най-добре е да се консумират сезонни продукти. За пациентите на диализа е важно да се внимава за съдържанието на калий, ако се спазва диета ограничаваща този минерал. Калият се намира в почти всички храни. Тялото ни се нуждае от малки количества от него, за да накара мускулите да работят, но завишените му стойностти могат причинят слабост, мускулни крампи и неравномерен сърдечен ритъм.

Балансът е ключът към разнообразното хранене. Консумирането на твърде големи количества от която и да е храна може да бъде опасно, но внимателното подбиране на съответните продукти може да ни даде нужната свобода и разнообразен хранителен режим.

Според проведени проучвания, най-подходящи есенни плодове и зеленчуци са:

Ябълки, рукола, цвекло, броколи, карфиол, брюкселско зеле, карфиол, зеле, моркови, целина, патладжан, зелен фасул, маруля, праз, , лук, круши, репички, чушки, суров спанак, ряпа.

Често срещано в списъка на зеленчуците, които са добре за пациенти с ХБН е зелето. Той е чудесен източник на витамин В, витамин С, магнезий и протеини, които са добре известни със своите противовъзпалителни свойства и помагат за намаляване на отоците, често срещани при пациентите на диализа. Може да се сервира сурово в салати, готвено в супи и яхнии, варено или като гарнитура.

Карфиолът може да осигури на пациенти с ХБН витамин С, фолиева киселина и фибри. Това е зеленчук с по-ниско съдържание на калий и може да се консумира често от хора с проблеми в бъбреците.

Всички плодове съдържат малки количества калий. Добре е да се ограничи консумацията на портокали и банани за сметка на ябълките.

Ябълките осигуряват разнообразие от витамини и минерали, включително витамин С, витамин К и манган. Те са чудесен източник на фибри, нискокалорични са и подходящи за регулиране на теглото и кръвната захар.

 Добрият хранителен режим ни кара да се чувстваме по-добре и ни поддържа здрави. Добре балансираната диета с точните количества протеини, калории, витамини и минерали е жизненоважна за воденето на здравословен и пълноценен живот.

BACK