• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   +359 56 55 55 88
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0800 11 881
ВАЖНОСТТА НА pH СРЕДАТА В ЧОВЕШКИЯ ОРГАНИЗЪМ

ВАЖНОСТТА НА pH СРЕДАТА В ЧОВЕШКИЯ ОРГАНИЗЪМ

Човешкото тяло е съставено основно от вода, с чиято помощ от едно място на друго се пренасят кислород, хранителни вещества и биохимикали. Водната среда може да бъде алкална или киселинна, което се измерва с помощта на скала, наречена pH – десетична скала, показваща дали средата в организма е киселинна или алкална. Когато стойността на pH е от 1,0 до 6,9 средата е киселинна; когато е 7,0 е неутрална; а при стойности от 7,1 до 14 е алкална.
Тъй като водата заема около 60% от общото тегло на човешкото тяло, pH нивата влияят върху цялостната функция на организма и често е фактор опредеящ общото здравословно състояние. Небалансирано pH ниво е индикатор за твърде киселинна или прекалено алкална среда за дълъг период от време. Това се явява фактор за развитие на определени дегенеративни заболявания, диабет, сърдечносъдови болести, рак и наднормено тегло.

Тъй като бъбреците поддържат нивото на електролитите в тялото ни – тези на калция, магнезия, на калия и натрия, понижаването или покачването на pH може да доведе до кристализиране на солите в урината, вследствие на което да се образуват камъни или песъчинки в пикочния мехур и бъбреците.

Храната, която консумираме също бива алкална и киселинна. Според здравни експерти, киселинните храни, тези с по-ниско рН, могат да ни накарат да се разболеем, докато алкалните храни, с по-високо рН, влияят благоприятно на организма.

Например пресните плодове и зеленчуци са алкални и тяхната консумация предотвратява образуването на плака по кръвоносните съдове, спира натрупването на калций в урината, образуването на камъни в бъбреците.

Като цяло диетата с високо съдържание на зеленчуци и плодове, пълна с калций, калий, магнезий, цинк и други алкализиращи минерали, може да помогне много за постигане на баланс на рН в тялото.

Ограничаването консумацията на киселинни храни може да помогне за поддържане на плътността на костите, предотвратяване образуване на камъни в бъбреците и дори да намали симптомите на киселинен рефлукс. Част от киселинните храни са рафинирана захар, хидрогенизирани мазнини, млечни продукти, животински мазнини, алкохол, кафе, месо, хляб и антибиотици.

Има възможност с помоща на pH скалата да се определи къде попадат храните, които консумираме. По този начин лесно биха могли да се елиминират храните с ниско pH и да се увеличи консумацията на по-здравословни алкални храни, за балансиране на pH и спазване на здравословна диета и навици.

BACK