• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   +359 56 55 55 88
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0800 11 881
ВЛИЯНИЕТО НА КОФЕИНА ВЪРХУ БЪБРЕЦИТЕ

ВЛИЯНИЕТО НА КОФЕИНА ВЪРХУ БЪБРЕЦИТЕ

Количеството на приеманата храна и напитки са от ключово значение за правилното функциониране на организма. Дори да става дума за полезна храна, каквато са плодовете и зеленчуците, отново дозата е най-големият фактор. Днес ще обърнем внимание на приема на кафе и по-конкретно на влиянието на кофеина върху бъбреците в човешкия организъм.
Поради връзката между приема на кафе и повишеното кръвно налягане, често нараства опасението за способността на кафето да причини увреждане на бъбреците. Когато се стимулират бъбреците от кофеина, се наблюдава повишено отделяне на урина заедно с електролити, което причинява негативни промени във функционирането на ендокринната, сърдечно-съдовата и нервната система.

Според статистиката от последните години уролитиазата е едно от най-честите заболявания на бъбреците сред хора от различни възрасти и пол по света. Това заболяване се характеризира с постепенно образуване на камъни в бъбреците и пикочния мехур.

Уролитиазата, може да е слдствие от зависимостта към съдържащи кофеин напитки, по-специално от кафе (включително кафе с мляко) и силен чай. Доказателство за това са проучвания на канадски уролози. В резултат на поредица от експерименти те установяват, че при здрави хора, които консумират повече от три чаши кафе на ден, концентрацията на калциеви съединения в отделената урина рязко се увеличава в рамките на няколко дни. В допълнение към калция, в урината на участващите в изследването пациенти се наблюдават повишени титри на магнезий, цитрати и други вещества, които са пряко включени в образуването на камъни в бъбреците.

Такъв ефект на кофеиновите напитки върху пикочната система на човек се дължи на изразените диуретични ефекти, в резултат на които има относително обезводняване на тялото, удебеляване на уринарния тракт и образуване на твърди елементи в него, които в крайна сметка се превръщат в камъни. Ето защо лекарите не препоръчват на пациентите си с ХБН да пият кафе или поне количеството да не надвишава дневната препоръчителна доза.

За любителите на кафето, консумацията на тази напитка трябва да бъде строго прецизирана и не повече от чаша-две дневно.

 

BACK