• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   +359 56 55 55 88
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0800 11 881
КАЛИЙ И БЪБРЕЧНА ДЕЙНОСТ

КАЛИЙ И БЪБРЕЧНА ДЕЙНОСТ

Калият е минерал и електролит, от който се нуждаем, за да поддържаме и регулираме ключови процеси в нашия организъм. Той е един от седемте основни макроминерала и играе важна роля във функцията на бъбреците. Намира се в повечето храни, които ядем и е необходим в хранителния ни режим, тъй като подпомага мускулните движения, поддържа нервната система здрава и участва в процеса на балансиране на количеството вода в тялото. Количеството калий в кръвта се контролира от бъбреците. Те премахват излишния калий от кръвта и го отделят с урината, като при пациенти с тази способност е намалена.

Наличието на твърде много или твърде малко калий може да доведе до усложнения, които засягат бъбречната дейност. При хора с бъбречно заболяване нивата на калий могат да се натрупват до по-високи стойности. Това се нарича хиперкалиемия и може да бъде опасна за сърдечната дейност.

Хората с хронично бъбречно заболяване трябва да ограничат количеството калий, което консумират, тъй като бъбреците им не могат да обработват калий правилно и това води до натрупването му в кръвта. От друга страна лекарствата, използвани за лечение на ХБН, също могат да повишат нивата му.

Препоръчва се здравите мъже и жени на възраст над 19 години да консумират съответно поне 3400 mg и 2600 mg калий на ден. Въпреки това, хората с бъбречно заболяване, които са на диети с ограничение на калий, обикновено трябва да поддържат приема на калий под 2000 mg на ден.

Оптималното количество калий в хранителни режим поддържа и оказва благоприятно влияние върху мускулите, контролиращи сърдечния ритъм и дишането.

Ограничаване на калия в хемодиализната диета

Богатите на калий храни са ограничени за пациенти на хемодиализа, тъй като той се натрупва в периодите между диализните лечения и може да причини проблеми като слабост, мускулни крампи, умора, неравномерен пулс и сърдечни проблеми.

Калият присъства най-вече в плодовете, зеленчуците и млечните продукти. Някои плодове и зеленчуци са с високо съдържание на калий, а други са с по-ниско съдържание.

Храни, които съдържат малко калий – месо, домашни птици, хляб, тестени изделия.

Храни не съдържащи калий – маслото, маргаринът и маслата.

 

BACK