• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   +359 56 55 55 88
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0800 11 881
КОИ СА НАЙ-ДОБРИТЕ ХРАНИ ЗА ЗДРАВЕТО НА БЪБРЕЦИТЕ?

КОИ СА НАЙ-ДОБРИТЕ ХРАНИ ЗА ЗДРАВЕТО НА БЪБРЕЦИТЕ?

Хранителният режим е от изключителна важност за правилното и балансирано функциониране на организма. Правилният подбор на храната, която консумираме може да подпомогне контрола на натрупване на отпадъчни продукти и течности в кръвта и съответно да намали натоварването на бъбреците. Безспорно най-важният фактор за здравето и правилната функция на бъбреците е приемът на достатъчно количество вода която гарантира, че нивото на минералите в урината не е прекомерно концентрирано и помага да се предотврати образуването на камъни в бъбреците.

Ето и част от храните, които се препоръчват с цел превенция на бъбречни заболявания.

Ябълки

Ябълките са богат източник на пектин и разтворими фибри, които поддържат здравословни нива на холестерол и кръвната захар. Според изследванията пектинът също така увеличава съдържанието на важни антиоксиданти в бъбреците и са изключително подходящи за детоксикацията им. Ежедневната консумация на ябълки, намалява риска от развитие на инфекции на пикочните пътища и предотвратява образуването на бъбречни камъни.

Сини боровинки

Имат мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат да са от полза за здравето на бъбреците. Увеличават бъбречния кръвопоток и подобряват способността на бъбреците да филтрират отпадъците.

Червени боровинки

Изключително подходящи при инфекции на пикочните пътища. Предотвратяват прилепването на бактериите върху лигавицата на пикочния мехур и бъбреците.

Зеле

Източник на витамин С и витамин К, както и много от витамините от група В. Киселото зеле или зелевата чорба засилват активността на ключови ензими, които участват в превенцията на рак на бъбреците.

Яйца

Яйцата са чудесен източник на протеини, левцин, лутеин, зеаксантин и витамин D. При хора с хронична бъбречна недостатъчност (ХБН) е желателно да се консумира само белтъка, тъй като жълтъкът е богат на фосфор, минерал, който пречи на бъбречната функция.

Мазна риба

Мазните риби като скумрия, сьомга, риба тон, сардини или аншоа са богати на омега-3 мастни киселини. Тези здравословни мазнини имат мощни противовъзпалителни свойства и подпомагат бъбречната функция. Омега-3 също могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане, който е рисков фактор за бъбречните заболявания.

Зехтин

Освен, че е изключително полезен, зехтинът помага за намаляване на възпалението в цялото тяло, включително бъбреците.

Сладък картоф

Сладките картофи съдържат витамини и минерали, които балансират нивата на натрий.  Тъй като обаче сладките картофи са с високо съдържание на калий, те трябва да се консумират умерено от  хора с ХБН.

Цвекло

Със своите детоксикиращи и диуретични свойства, цвеклото се препоръчва за укрепване и прочистване на бъбреците, черния дроб и жлъчния мехур.

 

https://nephrolife.bg/2020/03/06/%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d0%bb%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b4%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%bc%d0%be%d0%b6%d0%b5-%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%be%d1%82%d0%b2%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b8/

BACK