• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   +359 56 55 55 88
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0800 11 881
РАЗЛИКА МЕЖДУ ВИРУСЕН ГРИП И НАСТИНКА

ГРИП И НАСТИНКА – КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ТЯХ?

Сезонният грип се причинява от грипни вируси, които циркулират във всички части на света. В този период да останеш здрав, е направо късмет. За съжаление, този факт въобще не е обнадеждаващ за тези, които са по-податливи на инфекции, сред които са пациентите с хронична бъбречна недостатъчност.

Грипът и настинката си приличат много.  Ако началото на заболяването ви е било рязко, втриса Ви, имате болки в мускулите и главоболие, то най-вероятно имате грип. Настинката протича по-леко и основните оплаквания са запушен нос и възпалено гърло.

Бъбречната недостатъчност може да отслаби имунната ви система, така че грипът да е няколко пъти по-вероятно да причини пневмония и да влоши други съпътстващи здравословни проблеми, отколкото при здрави хора.

С КАКВО ДА ВНИМАВАМЕ?

Бъдете внимателни с билковите лекарства и народната медицина. Хората, живеещи с бъбречно заболяване, трябва да бъдат изключително внимателни, когато използват билкови продукти или допълнителни лекарства. Част от билковите препарати и продукти не се регулират по същия начин, както тези от фармацевтичните компании. Следователно списъкът на съставките не винаги е точен и е установено, че някои билкови лекарства съдържат пестициди, отровни растения, хормони, тежки метали и други съединения, които са потенциално опасни. Някои билкови лекарства също включват диуретици, високи нива на калий и/или други съставки, които могат да повлияят на бъбреците или да взаимодействат с предписаните ви лекарства, като променят ефективността им.

Друга добавка, към която трябва да се подхожда с внимание е  витамин С и дозите, в които се приема. Има специално формулирани мултивитамини, за хора с бъбречни проблеми, в които се съдържат точното количество витамини, с което бъбреците ви могат да се справят. Попитайте вашия наблюдаващ лекар за препоръки.

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ?

Вирусът на грипа се предава по въздушно-капков път. Когато болните кихат и кашлят, той се разпространява във въздуха и всеки може да се зарази.

Превенцията е най-доброто лекарство. Годишната противогрипна ваксина и честото миене на ръцете са най-добрата защита.

Ограничете излизанията, докато епидемията отмине и избягвайте контактите с болни хора. Ако все пак Ви се налага да отидете някъде, можете да използвате предпазна маска. Не забравяйте, че маската трябва да се сменя с нова през около 2 часа.

 

BACK