• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   +359 56 55 55 88
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0800 11 881
ВРЪЗКА МЕЖДУ ХРОНИЧНО БЪБРЕЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ, ДИАБЕТ И СЪРДЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

ВРЪЗКА МЕЖДУ ХРОНИЧНО БЪБРЕЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ, ДИАБЕТ И СЪРДЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Хронично бъбречно заболяване (ХБЗ) представлява частична или пълна редукция на бъбречната дейност и се характеризира с пет степени. Болестта прогресира бавно и се определя от това  в каква степен е намалена бъбречната функция.

В началните си стадии ХБЗ протича безсимптомно. Често пациентите дори не знаят, че имат бъбречен проблем, а разбират в хода на лечение на друго заболяване, или когато състоянието вече е в напреднал стадий.

Симптомите на ХБЗ  могат да включват: тежест или болка в кръста, повишено кръвно налягане,  отоци, намалено отделяне на урина.

Органите и системите в организма са свързани помежду си. Затова проблем на едно място се отразява на цялото тяло. Още повече рисковите фактори за тези 3 заболявания са сходни: хипергликемия (висока кръвна захар), артериална хипертония, наднормено тегло, фамилност и ниска физическа активност.

ДИАБЕТ И ХРОНИЧНО БЪБРЕЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ

В днешно време диабетът е все по-често срещан. Близо 1 от 3 диабетици страда от някаква степен на хронично бъбречно заболяване.

Високата кръвна захар уврежда кръвоносните съдове, водейки до артериална хипертония, която пък уврежда бъбреците и тяхната функция.  От друга страна, самата хипергликемия води до бъбречна увреда.

Поради това контролът на диабета е от изключително значение. Тук са важни не само медикаментите, които Вашият ендокринолог ще назначи, но и здравословният начин на живот: контрол на телесното тегло чрез подходяща диета и движение, както и избягване на нефротоксични (увреждащи бъбреците) медикаменти, освен ако не са абсолютно необходими.

СЪРДЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ И ХРОНИЧНО БЪБРЕЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ

 Бъбреците и сърцето са взаимно свързани: бъбречните заболявания често водят до сърдечни усложнения, същевременно сърдечните проблеми водят до нарушения във функцията на бъбреците.

Неконтролираната артериална хипертония (артериално налягане над 140/90) е една от причините за ХБЗ. От друга страна, ХБЗ може да доведе до развитие на артериална хипертония и в последствие сърдечна недостатъчност.

Много фактори, които могат да причинят бъбречни заболявания също увреждат сърцето и кръвоносните съдове. Сред тях на първо място са високото кръвно налягане и диабетът, които имат значителен дял от бъбречно болните.  На второ място пък са затлъстяването и тютюнопушенето.

Хроничното бъбречно заболяване, диабетът и артериалната хипертония са взаимно свързани  и често са налице у един и същ пациент едновременно. В ранните си стадии и трите протичат без особена симптоматика. Редовните профилактични прегледи, дори и без да са налице каквито и да е оплаквания могат значително да повишат качеството Ви на живот.

ДИАЛИЗА И СЪРДЕЧНО СЪДОВИ ПРОБЛЕМИ – NephroLife Bulgaria

BACK