• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   +359 56 55 55 88
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0800 11 881
БЪБРЕЧНА ДЕЙНОСТ И ДИАБЕТ

ДИАБЕТ И БЪБРЕЧНА ДЕЙНОСТ

Диабетна нефропатия е наименованието, под което се характеризира увредата на бъбреците, причинена от диабет. Тя се развива бавно, в продължение на няколко години. Почти всеки пети човек с диабет впоследствие се нуждае от лечение на диабетна нефропатия. Въпреки тази тревожна статистика, има много неща, които могат да намалят риска от развитие на усложнението. Ако бъде открита достатъчно рано, диабетната нефропатия също може да бъде забавена с лечение.

Какво причинява бъбречно заболяване?

Една от основните задачи на вашите бъбреци е да филтрират кръвта, като изхвърлят излишните течности и отпадни продукти от тялото ви чрез урината.

Високите нива на кръвната глюкоза (захар) могат да увредят малките кръвоносни съдове и малките филтри в бъбреците ви. При увреждане на кръвоносните съдове бъбреците не са в състояние да изчистват кръвта по оптимален начин. По тази причина в организма се натрупват излишни течности, соли, токсични продукти и започват да се наблюдават отоци и покачване на теглото.

Най-ранният признак на диабетната нефропатия е т.нар. микроалбуминурия, което означава повишено ниво на белтъка албумин в урината.

Какво е албумин?

Човешкият албумин е малък глобуларен протеин състоящ се от 585 аминокиселини. Синтезът на албумин се извършва в черния дроб, след което той се екскретира в кръвния поток. Играе важна транспортна роля – за хормони, витамини, или медикаменти.

Важен показател е количеството на албумина и съотношението с общия потеин при различни болестни процеси: хронични чернодробни заболявания, хронична бъбречна недостатъчност, онкологични заболявания или при диагностика на оточни състояния.

След като това увреждане е налице, останалите бъбречни филтри трябва да работят допълнително, за да компенсират липсите в правилното функциониране на системата. След като бъбреците започнат да работят с по-малко от 15% от капацитета си, се поставя диагноза бъбречна недостатъчност и пациентът обикновено минава на диализа.

Конкретно лечение за диабетната нефропатия няма, но прогресът на болестта може да се забави чрез контролиране на кръвното налягане, оптимизиране на нивата на кръвната захар и промяна на диетата. След като бъбречната болест е налице, най-важното, на което трябва да се обърне внимание е контролирането на кръвното налягане.

 

BACK