• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   +359 56 55 55 88
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0800 11 881
AV FISTULA

ЗАПУШЕНА АВ ФИСТУЛА – КАКВО ДА ПРАВЯ?

Често, поради по-сгъстената и наситена с отпадни продукти и соли кръв на пациентите на хемодиализно лечение, се случва запушена АВ фистула.

Това състояние е спешно и пациентите го преживяват драматично, защото хемодиализата е техния живот, а без източник – той реално е в сериозен риск.

Как да действаме в случай на запушена АВ фистула?

На първо място – успокойте се. Най-лоши решения се взимат под стрес.

Запушената фистула МОЖЕ да бъде отпушена, но за това се изисква време и специализирана помощ:

  1. Съдов хирург – необходима е консултация от опитен съдов хирург, който, освен в направата на фистули, е специализиран и в отпушването на такива. Добрият специалист ще разбере причината за запушването и най-важното – ще знае може ли да се „поправи“ АВ фистулата, или ще е необходима нова такава.

Възможно е да се наложи интервенция под упойка с цел отпушване на съдовете, което е често срещан вариант.

Но, разбира се, съществува и друг развой на нещата – фистулата да е непоправимо увредена и да се налага направата на нова. Няма място за притеснение – отново повтаряме – опитният съдов хирург знае, че АВ фистулата е най-доброто за всеки пациент на хемодиализа и ще назначи възможно най-скорошна дата за направата на нова фистула.

  1. Инвазивен кардиолог – вече има кардиологични болници, в чиито инвазивни отделения се извършва процедура за отпушване на диализни фистули, която наподобява коронарография. Манипулацията е достъпна по клинична пътека, извършва се под местна анестезия и приключва в рамките на час.

Тук следва да се спрем и на най-важния въпрос, който вълнува всеки пациент на хемодиализа, който е представен пред трудната ситуация със запушена (неработеща) фистула, а именно:

Какво да правя докато фистулата ми проработи??? Как ще провеждам диализа междувременно?

Отговорът е един, особено, ако е необходимо технологично време за отпушване или изграждане на съвсем нова АВ фистула – поставя се временен катетър.

Поставянето на временен катетър е необходимо и животоспасяващо, когато фистулата не може да се ползва веднага, тъй като е недопустимо пациентите да пропускат своите хемодиализни процедури.

Разбира се, временните катетри са свързани с редица неудобства, но понякога са единствен вариант при неработеща фистула.

В заключение – добрият контрол на кръвното, добрата диализа, в която очистването на кръвта е възможно най-добро, използват се най-качествените диализатори – това са всички предпоставки за дълъг живот на АВ фистулата.

Все пак, и при запушване, изход винаги има! Вано е да напомним, че АВ фистулата е най-доброто решение за вас!

 

BACK