• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   +359 56 55 55 88
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0800 11 881
костна система

БЪБРЕЧНА ДЕЙНОСТ И ЗДРАВЕТО НА КОСТНАТА СИСТЕМА

Защо правилно функциониращата бъбречна дейност е важна за здравето на костите?

Здравите бъбреци изпълняват много важни задачи. Те премахват отпадъците и допълнителната течност от тялото ви, помагат за производството на червени кръвни клетки, регулират необходимото количество минерали в кръвта и поддържат костите здрави. От своя страна, минералите са хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае, за да остане здраво.

При развито бъбречно заболяване или бъбречна недостатъчност, бъбреците ви не могат да изпълняват добре всички тези важни функции. В резултат на това може да развиете минерални костни нарушения – често срещан проблем при хора с бъбречно заболяване и засяга почти всички с бъбречна недостатъчност.

Какво е минерално и костно разстройство?

Минерално и костно разстройство, свързано с бъбречно заболяване, се наблюдава,  когато има дисбаланс в нивата на калций и фосфор в кръвта и ниски нива на витамин Д. Този минерален дисбаланс може да засегне вашите кости, сърце и кръвоносни съдове.

Как нарушената бъбречна дейност и развита недостатъчност водят до костни и сърдечни заболявания?

Когато бъбречната функция е нарушена, вашите бъбреци вече не могат да филтрират излишния фосфор и да го отстранят от тялото чрез урината. С течение на времето фосфорът от храните, които консумирате, може да се натрупа до високи нива в кръвта ви.

Здравите бъбреци също преобразуват  витамин D от слънчевата светлина и храните, в активен витамин D, който тялото ви може да използва. Когато бъбреците откажат, се наблюдава недостиг на активен витамин D. Това дисбалансира съотношението на  калций и фосфор в кръвта.

Когато нивото на фосфора в кръвта се повиши, а това на витамин D спадне, тялото ви започва да произвежда твърде много паратироиден хормон (PTH). Високите нива на ПТХ карат калция да се премести от костите ви в кръвта. Следствието от това е , че костната ви система става по-слаба и чуплива, а съдовете и сърцето се калцират.

Как се лекуват минерални и костни нарушения?

Диета с ниско съдържание на фосфор, добавки с Витамин D. Назначаване на Калцимиметици – лекарства, които често се използват, когато нивата на ПТХ, калций и фосфор в кръвта са твърде високи при хора на диализа. Стартиране на тренировъчен план –  упражнения,  за укрепване на костната система.

BACK