• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   +359 56 55 55 88
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0800 11 881

БАЛАНСЪТ НА КАЛИЯ, НАТРИЯ И ФОСФОРА – ХЕМОДИАЛИЗА

Колко важен е балансът на калия, натрия и фосфора в храненето на пациенти на хемодиализа?

Ниският прием на калий, натрий и фосфор е от решаващо значение, когато става въпрос за хранене на пациенти на хемодиализа.

Калий

Калият участва в поддържане на водния баланс, предаване на нервните импулси и мускулните съкращения, регулира кръвното налягане.

Високият плазмен калий над 6 mmol/l е спешно състояние заплашващо живота и е индикатор, че пациента е допуснал грешка в диетата. Това състояние се нарича хиперкалиемия и се проявява с мускулна слабост, паралитични прояви, нарушения в сърдечния ритъм.  При пациенти с анурия (пълна липса на диуреза)  приема на калий се ограничава до 1.5 – 2.0гр/ден.

Диетична препоръка: ограничава се приема на богати на К храни – костилковите плодове, боб, леща, маслини, ядки, зеленчукови сокове, диетична сол, сушени плодове. Картофите и другите  зеленчуци  губят голяма част от калия при предварително нарязване и накисване във вода за 3ч., както и при варене за 30 мин. При използване на консервирани плодове и зеленчуци предварително да се отстранява течността от консервите. Да се избягват плодовите сокове и сушените плодове и ядките.

Натрий

Минимизирането  приема на натрий и избягването на хранителни добавки и бързи храни е от решаващо значение. Употребата на сол води до задръжка на течности в организма и е причина за високо кръвно налягане, сърдечна хипертрофия и в крайна сметка увеличава сърдечно-съдовата смъртност. Контролът на водата и натрия при пациенти на диализа в важен за качеството на диализното лечение  и преживяемостта.

Диетична препоръка: избягване на храни богати на сол – консервирани, мариновани, солени и пушени продукти

Фосфор

Тъй като фосфора не се извлича пълноценно чрез диализата, той се натрупва, като уврежда костната структура и прави костите лесно чупливи. Произведението от стойностите на калция и фосфора се нарича калциево-фосфорен продукт и стойността му не трябва да надвишава 4. В противен случай фосфора се натрупва подкожно и причинява неприятен сърбеж.

Диетична препоръка: Храните с високо съдържание на фосфор трябва да бъдат ограничени. Ограничаване приема на фосфор може да стане и чрез намаляване приема на белтъчини в храната. Това обаче води до недохранване на пациента, което е крайно нежелателно. Ефикасен начин за намаляване на серумния фосфор е вземане на калциеви таблетки по време на хранене, тъй когато тогава приема на фосфор е най-голям и свързването му е най-ефективно

Този минерал може да достигне високи нива в кръвта и да причини усложнения, като: слаби кости, проблеми със сърцето, болки в ставите или кожни язви.

BACK