• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   +359 56 55 55 88
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0800 11 881
БЪБРЕЧНАТА ДИСФУНКЦИЯ

ПРАВИЛНАТА ДИЕТА МОЖЕ ДА ПРЕДОТВРАТИ БЪБРЕЧНАТА ДИСФУНКЦИЯ

БЪБРЕЧНАТА ДИСФУНКЦИЯ

Когато живеете с хронично бъбречно заболяване, избирането на храната и напитките може да бъде определено като предизвикателство.

Има група храни, които е желателно да включим в нашия хранителен план.

Обезмасленото мляко, динята и кафявият ориз може да са ключовете за запазване на бъбречната функция. Според изследванията, неправилното хранене, тютюнопушенето и затлъстяването могат да причинят бъбречни заболявания при иначе здрави хора.

Изследователите от екипа на д-р Александър Чанг ( Лекар от медицинския център на университета Лойола)установяват, че хората с нормална бъбречна функция и без хипертония или диабет, чиято диета е включвала предимно червено месо, подсладени със захар напитки и бедна на плодове, са с 97% по-голяма вероятност да развият бъбречно заболяване. Освен това хората със затлъстяване или такива с индекс на телесната маса над 30 ,са почти три пъти по-склонни да развият бъбречно заболяване, а пушачите с 53% по-висок риск.

Изследователите също отбелязват силна връзка между подсладените със захар напитки и развитието на хронично бъбречно заболяване. Тези, които приемат повече от 3,5 съдържащи захар напитки всяка седмица, имат 150% увеличен шанс за развитие на бъбречно заболяване. Изследвания в САЩ показват, че консумацията на тези напитки напоследък е свързана с наличието на протеин в урината, един от най-ранните признаци на бъбречно заболяване. Възможно е фруктозата в тези напитки да се метаболизира по уникален начин, насърчавайки производството на пикочна киселина, за която е доказано, че причинява хипертония и намалява притока на кръв към бъбреците.

ЗДРАВЕ И ДИАЛИЗА

BACK