• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   +359 56 55 55 88
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0800 11 881
диабет и бъбреци

КАКВО ПРИЧИНЯВА ДИАБЕТЪТ НА БЪБРЕЦИТЕ?

Какво причинява диабетът на бъбреците?
Продължителните периоди на високи нива на глюкоза в кръвта могат да увредят сериозно структурата на бъбрека.

Захарният диабет може да увреди способността на бъбреците да филтрират кръвта, чрез увреждане на  милионите малки кръвоносни съдове в тях. Когато това се случи те не могат да очистват кръвта правилно. Вашето тяло ще задържа повече вода и сол, отколкото трябва, което може да доведе до наддаване на тегло и подуване на глезените. Възможно е да се появи протеинурия, както и натрупване на отпадни продукъи в кръвта.

Диабетът също може да причини увреждане на нервната система, което да доведе до трудности при изпразване на пикочния мехур. Налягането, произтичащо от пълния пикочен мехур, може да наруши дейността на бъбреците. Също така, ако урината остава в пикочния мехур за дълго време е възможно развитие на инфекции от бързия растеж на бактериите в урината, когато има високо ниво на захар в кръвта.

Колко пациенти с диабет ще развият бъбречно заболяване?

Около 30 процента от пациентите с диабет тип 1 (юношеска поява) и 10 до 40 процента от тези с диабет тип 2 (възрастни начало) в крайна сметка ще страдат от бъбречна недостатъчност.
Какви са ранните признаци на бъбречно заболяване при пациенти с диабет?

Най-ранният признак на  бъбречно заболяване е повишеното съдържание на албумин в урината. Това е налице много преди обичайните тестове, доказващи бъбречно заболяване, така че е важно провеждането на този скрининг всяка година. Възможно е и повишаване на кръвното налягане.

При ранно диагностициране на бъбречното заболяване има медикаменти, които могат да предотвратят влошаването на състоянието на пациента. Когато бъбречното заболяване не бъде лекувано или бъде установено късно, се увеличава и процентът на пациенти развили бъбречна недостатъчност. В този стадий на бъбречно увреждане отпадните продукти започват да се натрупват в кръвта и може да се наложи диализно лечение.

 Постоянният контрол върху диабета  може да намали риска от развитие на тежко бъбречно заболяване.

 

ЗДРАВЕ И ДИАЛИЗА

BACK