• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   +359 56 55 55 88
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0800 11 881
КОИ СА НАЙ-ДОБРИТЕ ХРАНИ ЗА ЗДРАВЕТО НА БЪБРЕЦИТЕ?

ПРИРОДНИ СРЕДСТВА КОИТО ПОДПОМАГАТ БЪБРЕЧНАТА ФУНКЦИЯ

Бъбреците са двойка органи, разположени от двете страни на гръбнака ни, които почистват кръвта ни като филтрират отпадъците и излишната вода от тялото ни. Те балансират определени елементи в кръвта като натрий, калий, калций, а също така произвеждат хормоните, които контролират кръвното налягане и червените кръвни клетки в тялото ни.
Хроничното бъбречно заболяване, наричано още хронична бъбречна недостатъчност, описва постепенната загуба на бъбречната функция. Основните фактори, свързани с развитието на бъбречно заболяване са диабет и наднормено тегло. Ето защо здравословната диета е от първостепенно значение за облекчаване на това състояние. Основното лечение на бъбречна дисфункция може да бъде подкрепено с естествени, природни средства, някои от които са – Коензим Q10, Витамин Е, Витамин В6, Хвойни плодове, Корен от глухарче.

Смята се, че добавката на CoQ10 може да доведе до известен терапевтичен ефект при лечението на пациенти с ХБН, тъй като той има ключова роля за нормалната митохондриална функция, както и антиоксидантно и противовъзпалително действие.

Витамин Е – Той притежава мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства и спомага за подобряване работата на бъбреците. Публикувани изследвания показват, че приемът на 1800 IU витамин Е ежедневно възстановява способността на бъбреците да изчистят креатинина при диабет.

Витамин В6 – Една от важните функции на витамин В6, В12 и фолиева киселина е да работят заедно с желязото, за да се предотврати анемия. Витамин В6 е много важен за нормалната функция на множествените органи и поддържа бъбреците, като предотвратява образуването на опасни крайни продукти. При по-голямата част от пациентите с хронична бъбречна недостатъчност и при пациенти с различни форми на бъбречно заместителна терапия се наблюдава дефицит на витамин В6.

Плодове от хвойна – Хвойната е мощен диуретик – билка, която увеличава притока на урина, спомага за прочистването на отделителната система от излишните течности и стимулира бъбреците. Това кара тялото да отделя пикочна киселина и излишните кристали, които могат да причинят много проблеми, включително подагра, артрит и камъни в бъбреците.

Корен от глухарче – Глухарчето е едновременно билка и ценно кулинарно растение, както и естествен биостимулатор. Коренът от глухарче се използва широко за лечение на заболявания на бъбреците и черния дроб, но може да се използва и при жълтеница, анемия и акне, както и успокояващо при дразнене на пикочните пътища.

Чесън – Чесънът обикновено се използва за повишаване на общия имунитет. Добре известни са и  неговите антиоксидантни свойства. Въпреки това, последните данни показват, че чесънът може да се използва за подобряване цялостното здраве на бъбреците поради неговите диуретични свойства. Смята се, че чесънът има потенциала да предпазва бъбреците от тежки метали и други отрови в околната среда.

ВИТАМИН Д И ХРОНИЧНА БЪБРЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ

 

BACK