• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   +359 56 55 55 88
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0800 11 881
ОСНОВНИ ФУНКЦИИ НА НАДБЪБРЕЧНАТА ЖЛЕЗА

ОСНОВНИ ФУНКЦИИ НА НАДБЪБРЕЧНАТА ЖЛЕЗА

Надбъбречните жлези са две на брой, разположение на върха на бъбреците, същевременно изградени от две отделни части. Те са част от ендокринната система на човека, произвеждайки хормони необходими за нормалното функциониране на организма. Кората на надбъбречната жлеза – външната част на жлезата – произвежда жизненоважни за живота хормони, като кортизол (който помага за регулиране на метаболизма и помага на тялото да реагира на стрес) и алдостерон (който помага за контрол на кръвното налягане). Медулата на надбъбречната жлеза – вътрешната част на жлезата – произвежда несъществени (не животоподдържащи) хормони, като адреналин (който помага на тялото да реагира на стрес).

Анатомия на надбъбречните жлези

Надбъбречните жлези имат триъгълна форма, с височина около 1,5 инча и дължина 3 инча. Те са разположени отгоре на всеки бъбрек. Всяка надбъбречна жлеза се състои от две отделни структури – външната част – надбъбречна кора и вътрешна част, известна като надбъбречната медула.

Хормони на надбъбречните жлези

Кората на надбъбречната жлеза и надбъбречната медула имат много различни функции. Едно от основните разграничения между тях е, че хормоните, отделяни от надбъбречната кора, са жизненоважни, а тези, секретирани от надбъбречната медула, не са.

Какви са симптомите при нарушения на надбъбречната жлеза?

Симптомите на нарушения на надбъбречната жлеза могат да включват:

виене на свят

прекомерна умора

изпотяване

гадене и повръщане

ниска кръвна захар

ниско кръвно налягане, известно още като хипотония

тъмни петна по кожата

болки в мускулите и ставите

наддаване или загуба на тегло

Симптомите на нарушения на надбъбречната жлеза в началото не правят впечатление. Но, с течение на времето те обикновено се проявяват с по-голяма сила. Ако периодично изпитвате някой от тези здравословни проблеми, най-добре е да се консултирате с лекар.

 

BACK