• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   +359 56 55 55 88
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0800 11 881
ФУНКЦИИ НА ФОСФОРА И БЪБРЕЧНА ДЕЙНОСТ

ФУНКЦИИ НА ФОСФОРА И БЪБРЕЧНА ДЕЙНОСТ

Витамините и минералите са вещества, съдържащи се в храната, които помагат на тялото ни да функционира правилно. Бъбреците играят важна роля за поддържане зравината на костите чрез балансиране на нивата на фосфор и калций в кръвта. Фосфорът е вторият най-често срещан минерал в човешкото тяло, като приблизително 85 процента от него се намират в костите. Той е ключов за водно-електролитния баланс в организма и има изключително важни функции за образуване на здрави кости и зъби. Съставна част е на молекулата аденозинтрифосфат (АТФ), която е основната структура, съхраняваща енергия в организма, в структурата на молекулите на ДНК и РНК, както и във формирането на клетъчните мембрани.

Фосфорът се абсорбира в тънките черва и се съхранява в костите. Той се абсорбира от интестиналния епител и хомеостазата му зависи от бъбреците. Затова и нарушенията в нивата на фосфатите най-често се дължат на нарушения в бъбречната функция. Препоръчва се здравите възрастни да получават между 800 mg и 1200 mg фосфор всеки ден. Увредените бъбреци не елиминират достатъчно фосфор с урината, при което се повишават нивата на фосфор в кръвта – настъпва хиперфосфатемия.

Тъй като фосфорът присъства в изобилие в повечето хранителни продукти, недостигът му се среща рядко. Високото му съдържание в кръвта е по-често явление. Поради деликатния баланс между фосфор и калций, който трябва да се поддържа, консумацията на твърде много фосфор, без достатъчен хранителен прием на калций, може да има отрицателни последици.

Фосфорът, калцият, витамин D и паратиреоидният хормон (PTH) и тяхното взаимодействие с бъбреците играят роля в контрола на нивото на фосфор в кръвта.

Когато бъбреците функционират правилно поддържат фосфорът и калцият в баланс в кръвта. Бъбреците също превръщат витамин D в активен хормон (калцитриол), който помага да се увеличи усвояването на калций от червата в кръвта. Когато нивото на калций в кръвта е ниско, паращитовидните жлези (четири малки жлези на врата) произвеждат повече PTH. Това води до изтегляне на калция от костите в кръвта. Завишените нива на паратиреоиден хормон може да причинят костни проблеми, наречени бъбречна остеодистрофия.

Когато има нарушение в бъбречната дейност, високите нива на фосфор в кръвта  (хиперфосфатемия) са проблем за хора с бъбречно заболяване в стадий 4 и 5, особено етап 5 (известен също като край стадий на бъбречно заболяване или ESRD).

BACK