• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   +359 56 55 55 88
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0800 11 881
РОЛЯТА НА СЕЛЕНА В ЧОВЕШКИЯ ОРГАНИЗЪМ

РОЛЯТА НА СЕЛЕНА В ЧОВЕШКИЯ ОРГАНИЗЪМ

Селенът (Se) е микроелемент, който участва в регулирането на метаболизма на тиреоидния хормон, ензимната антиоксидантна защита и имунната система. Бил е открит още през далечната 1817 година от шведския химик Йонс Берцелиус. С течение на времето и редица проучвания е доказано, че този микроминерал има силни антиоксидантни свойства, с които спомага за правилното функциониране на щитовидната жлеза, контролира хормоните и играе важна роля в поддържането на имунната система.

Често дефицитът на Se е свързан със сърдечно-съдови заболявания, свързани с атеросклероза и повишен риск от вирусни инфекции. Ниските серумни нива на Se са често срещани при пациенти с остра бъбречна недостатъчност или хронично бъбречно заболяване.

В световен мащаб не е изследвана задълбочено връзката между хипоселенемията и съпътстващите заболявания, свързани с бъбречните заболявания. Съобщава се, че както ниските серумни нива на Se, така и бъбречната недостатъчност са свързани с повишен риск от коронарна болест на сърцето,  както и допринасят за имунната дисфункция, увеличавайки риска от смърт от инфекциозно заболяване при пациенти на хемодиализа.

Фактори като възраст, възпаление, задържане на течности и диализно лечение могат да повишат нивата на оксидативен стрес при пациенти с хронично бъбречно заболяване (ХБН). Някои проучвания съобщават, че състоянието на Se и имунната функция се подобряват след перорално и интравенозно добавяне на Se при бъбречни пациенти, намалявайки продуктите на оксидативен стрес. Наличните данни насърчават и мотивират по-задълбочени проучвания за изясняване на реалната степен на дефицит на Se и необходимостта от добавки на Se при пациенти с бъбречно заболяване.

Селенът е минерал, който се съдържа в почвата. По естествен път можете да се набави с приема на повече зърнени продукти, като жито, царевица или ориз. Селен се съдържа още в морските деликатеси, яйцата, слънчогледовите семки и месото.

ЦИНКЪТ И РОЛЯТА МУ В ЧОВЕШКОТО ТЯЛО

BACK