• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   +359 56 55 55 88
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0800 11 881
ВИДОВЕ СЪДОВ ДОСТЪП – AV ФИСТУЛА

ВИДОВЕ СЪДОВ ДОСТЪП – AV ФИСТУЛА

Диагнозата ХБН се свързва с нуждата от диализа, за която съответно трябва да има поставен съдов достъп. Вариант за такъв достъп е AV фистулата, който се счита за най-добрия избор, тъй като обикновено трае по-дълго и създава по-малко проблеми.

AV фистулата представлява хирургична връзка, направена между артерия и вена, създадена от съдов специалист. Обикновено се намира в ръката, но ако това е невъзможно, може да бъде поставена в слабините или в крака. С AV фистула кръвта циркулира от артерията директно във вената, доставяйки нужното количество на кръвния поток, необходимо за осигуряване на адекватно лечение на хемодиализа. AV фистулите са предпочитаният съдов достъп за дългосрочна диализа, тъй като при тях усложненията са по-малко, отколкото при другите методи за достъп, по-малко склонни са към инфекции и тромбози. Фистулата ще отнеме няколко седмици, за да узрее, като средно този период е между 4–6 седмици.

Някои от предимства на AV фистула е, че осигурява необходимия кръвен поток, необходим за ефективна диализа, което може да помогне за намаляване на времето за лечение, нисък риск от инфекция, по-малка вероятност от съсирване.

Как се създава AV фистула?

Първата стъпка в създаването на AV фистула е да се оцени състоянието на кръвоносните съдове (вени и артерии). Тези манипулации и прегледи се извършват от съдов специалист. Ако е необходимо може да се приложат и минимално инвазивни тестове като ултразвук и евентуално ангиограма за определяне на размера и дълбочината на артериите и вените. Тези тестове ще определят дали кръвоносните съдове са в състояние да поддържат AV фистула. Процедурата се извършва амбулаторно, като се използва местна упойка. След като AV фистулата бъде създадена, ще отнеме няколко седмици, в някои случаи месец или повече, докато фистулата узрее до точката, в която ще може да се използва за хемодиализното лечение.

BACK