• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   +359 56 55 55 88
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0800 11 881
СПОРТ ПО ВРЕМЕ НА ДИАЛИЗА

СПОРТ ПО ВРЕМЕ НА ДИАЛИЗА

Развитието на бъбречната болест може да повлияе отрицателно върху много от аспектите в живота ви, включително върху психичното и общо здравословно състояние.

Много хора на диализа смятат, че не могат да правят упражнения или най-общо казано да спортуват. Истината е, че повечето пациенти на диализа МОГАТ да спортуват. Всъщност редовните упражнения са един основен фактор, който помага на много хора в процеса на диализно лечение да се върнат към „нормалния“ начин на живот. Повишената активност и спорта като цяло могат да ви помогнат да се почувствате по-добре и дори да се върнете към дейностите, които сте обичали да правите преди диализата.

Мога ли да спортувам, ако съм на диализа?

Да, почти всеки, който прави диализа, може да тренира. Видът на упражненията, който избирате, зависи от това какъв тип диализа правите, медицинското ви състояния, колко сте активни в момента и какви са вашите предпочитания.

Мога ли да съм активен по време на диализното лечение?

Да, можете да извършвате определени упражнения по време на хемодиализно лечение (докато сте свързани към диализната машина). Някои отделения за диализа в чужбина дори имат програми за упражнения, в които пациентите могат да се включат. Важно е да обсъдите с лекуващия ви лекар възможностите, преди да започнете да тренирате, докато сте и по време на диализното лечение. За подходяща програма може да се обърнете към физиотерапевт или кинезетерапевт, за изготвяне на подходящ индивидуален план.

Кое е най-доброто упражнение за пациенти на диализа?

Изберете непрекъсната дейност като ходене, плуване, колоездене, аеробни танци или всякакви други дейности, при които трябва да движите непрекъснато големи мускулни групи. Упражненията за укрепване на ниско ниво също могат да бъдат полезни като част от вашата програма.

Редовните упражнения са важни за всички – и това включва хората с бъбречно заболяване.

Ползите могат да се сведат до:

Повишено чувство за енергия

Подобрено настроение

Намален стрес

По-добро отстраняване на уреята от кръвта по време на диализа

Намалено чувство на дискомфорт и спазми

 

BACK