• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   +359 56 55 55 88
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0800 11 881
ПРИЕМЪТ НА СОЛ И БЪБРЕЧНА ДЕЙНОСТ

ПРИЕМЪТ НА СОЛ И БЪБРЕЧНА ДЕЙНОСТ

Готварската сол, в ежедневието обикновено наричана просто сол, е минерал, съставен главно от натриев хлорид, химично съединение от групата на солите. В природата се среща във вид на естествени кристали, както и разтворен в морската вода – океанът има соленост от 3,5%, което се равнява на 35 грама соли на литър вода.

Човешкият организъм премахва излишната вода от тялото, като филтрира кръвта чрез бъбреците, която дейност изисква баланс на количествата натрий и калий в тялото. Диета с високо съдържание на сол ще промени този натриев баланс, което ще доведе до намалена функция на бъбреците и премахване на по-малко количество вода, което от своя страна ще доведе до по-високо кръвно налягане. Освен това е доказано, че високият прием на сол повишава количеството протеин в урината, което е основен рисков фактор за влошаване на бъбречната функция и може да увеличи влошаването на бъбречните заболявания при хора, които вече страдат от бъбречни проблеми.

ДО КАКВО ВОДИ ПРИЕМА НА ГОЛЕМИ КОЛИЧЕСТВА СОЛ?

Високият прием на сол е свързан с рискови фактори както за сърдечни заболявания, така и за влошаване на бъбречната функция, включително високо кръвно налягане, излишък на протеин в урината и претоварване с течности. Следователно намаляването на приема на сол може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания и запазване на бъбречната функция.

КОЛКО ГРАМА НАТРИЙ СА ОПТИМАЛНИ ЗА ПАЦИЕНТИ С БЪБРЕЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ?

Хората с или считани за изложени на риск от бъбречно заболяване или бъбречна недостатъчност трябва да поддържат приема на сол под препоръчителния максимум от 5 g. Това може да се постигне чрез прости промени, като консумация на по-малко преработени храни и проверка на етикетите на продуктите преди покупка.

ПОЛЕЗНИ СТЪПКИ ЗА ДА НАМАЛИМ СОЛТА

  • Постепенно намаляйте използваното количество сол, достигайки почти 50 %.
  • Не добавяйте сол към готовите храни, преди да ги опитате.
  • Използвайте различни подправки, които ще направят вкуса на храната по-интензивен без нужда от допълнително осоляване
  • Сдобийте се с разновидност на морската сол, с по-ниско количество натрий
BACK