• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   +359 56 55 55 88
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0800 11 881
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА БЪБРЕЧНАТА ДИСПЛАЗИЯ?

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА БЪБРЕЧНАТА ДИСПЛАЗИЯ?

Бъбречната дисплазия (БД) представлява дефект във вътреутробното развитие на бъбреците. При нея единия или и двата бъбрека са с абнормни характеристики (кисти, увеличено количество съединителна тъкан и др.) и са нефункционални.

ЧЕСТО СРЕЩАНА ЛИ Е ?

Състоянието се среща при 1:1000 до 1:4000 живородени деца. Възможно е то да не бъде диагностицирано, когато е засегнат само единия бъбрек и липсват симптоми.

Бъбречната дисплазия в по-голямата част от случаите е следствие на генетични нарушения. Обикновено тя не е изолирана, а е придружена от увреждания на други органи и системи.

 Употребата на наркотици, както и някои лекарства по време на бременност също увеличава риска от раждане на дете с бъбречна дисплазия. Затова е важно приемът на каквито и да е медикаменти от бременната да бъде обсъден с акушер-гинеколог.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ?

Едностранната дисплазия може да бъде безсимптомна или да е в комбинация с други дефекти на отделителната система. Засегнатите често развиват на по-късен етап артериална хипертония и протеинурия (белтък в урината). Налице са болки в лумбалната област или корема, чести инфекции на уринарния тракт, както и изоставане в растежа.

Двустранната дисплазия е една от причините за хронична бъбречна недостатъчност у новороденото. Тя може да се свърже и с наличието на олигохидрамнион (намалено количество околоплодна течност) по време на бременността.

Измененията в бъбреците могат да бъдат диагностицирани още вътреутробно чрез фетална ехография. След раждането от значение са и някои характерни промени в лабораторните показатели.

ПРОГНОЗА И ЛЕЧЕНИЕ

Прогнозата зависи от тежестта на заболяването и най-вече от това дали само единия, или и двата бъбрека са засегнати.  При едностранната форма е възможен нормален живот, при условие че състоянието се проследява редовно (кръвно налягане, лабораторни показатели, изследване на урина).

При децата, родени с двустранна дисплазия са задължителни прегледите от детски нефролог, който ще назначи необходимите изследвания. Възможно е състоянието да се влоши, което да наложи хемодиализа или бъбречна трансплантация.

ПРЕВЕНЦИЯ

Генетично обусловената бъбречна дисплазия не може да бъде предотвратена. Важно е бременните жени да водят здравословен живот и да уведомят гинеколога си за лекарствата, които приемат, както и за други членове на семейството с бъбречна дисплазия.

 

BACK