• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   +359 56 55 55 88
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0800 11 881
БЪБРЕЧНА КОЛИКА

БЪБРЕЧНА КОЛИКА – КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ?

Бъбречна колика е състояние, което може да споходи всеки, без предшестваща причина за проява. Характерно за този спазъм са изключително интензивна болка, която настъпва по внезапен и напълно неочакван начин, най-често в кръста, където е и най-силна.

Пациентът става неспокоен с позиви за гадене, по-рядко повръщане, подува­не на корема, възможно  изпотяване  и  следи от кръв в урината

Освен това, наличието на бъбречна колика никога не бива да се счита за физиологично състояние, тъй като свързаната с нея болка е ясна проява на проблем, който изисква посещение при лекар и интервенция, насочена към разрешаване на ситуацията.

В същността си, бъбречната колика засяга двата специфични органа, отговорни за филтрирането на кръвта и отделянето на отпадъци в урината, а именно бъбреците. Те представляват  изключително богата на малки каналчета, тубули и кръвоносни съдове пореста структура, която действа като механичен филтър.

Коликите се предизвикват от внезапна обструкция на проходимостта на уретрата. Обикновено придвижването на камъните се провокира от физически усилия, голям прием на течности, алкохол, кофеин или диуретици. При това преминаване, камъните възпаляват стените им и причиняват острата клинична изява на бъбречна колика.

Бъбречната колика може да продължи от няколко минути до няколко часа, а в редки случаи – няколко дни.

Важно е диагностично да се отхвърлят други диагнози като пиелонефрит, остър панкреатит, холецистит, остър апендицит, извънматочна бременност, овариална кистоза и др.

Заболяването се доказва с ехография, като методът е безопасен, високо информативен и позволява проследяване на състоянието на човека. Лабораторно са нужни кръвна картина и анализ на урина.

Лечението включва комбиниран прием на аналгетици и спазмолитици, като така се овладява болката и се премахва налични­ят спазъм на уретера. От природните средства могат да се прилагат диуретични и противовъзпалително-антисептични чайове.

Повтарящата се нефролитиаза и обструкция на пикочните пътища в крайна сметка води до хронична бъбречна недостатъчност и постоянна увреда на пикочните пътища. Затова е важно навременното ѝ установяване, лечение и профилактика.

 

BACK