• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   +359 56 55 55 88
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0800 11 881
Бъбречна недостатъчност – как да разбера?

БЪБРЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ – КАК ДА РАЗБЕРА?

Нека започнем от началото – каква е функцията на бъбреците?

И отговорът е – нашата бъбречна дейност е многокомпонентна: тя не е просто филтър, а играе и важна роля при :

– отделителна функция – чрез бъбреците се отделят в урината излишната вода, соли и азот-съдържащи вещества, които се образуват в резултат на обмяната на веществата в организма на всеки човек.

поддържане на оптимално равновесие във “вътрешната среда” – това е тъй наречената „хомеостаза“ – При промени във водно-солевата и кисело-алкалната вътрешна среда на организма бъбреците включват редица компенсаторни механизми, с които възвръщат това равновесие.

стимулиране производството на червени кръвни клетки (еритроцити) – специфични бъбречни клетки произвеждат хормона “еритропоетин”, чиято задача е да стимулира костния мозък да произвежда кръвни телца.

– поддържане на нормална здравина и структура на човешките кости – бъбреците имат дейно участие и в производството на вит Д3, който е отговорен за здравината на костите в човешкото тяло.

Кога започваме да говорим за хронична бъбречна недостатъчност (ХБН)?

Когато тези функции на бъбрецитре започнат да намаляват, докато се изгубят напълно (последен стадий на бъбречна недостатъчност, когато креатининът вече е достигнал нива от ок.850 µмол/л.

Понякога съвсем неусетно се достига до степен на бъбречна недостатъчност, което налага честото изследване на състоянието на бъбречната функция.

Разбира се, за да се достигне до краен стадий на ХБН минава време, но  в крайна сметка необратимо, се увреждат бъбреците.

Първите признаци са намаляване на количеството отделена урина – важен симптом, който обаче не винаги се манифестира.

Понякога налице е точно обратният симптом – прекомерно отделяне на урина (полиурия) . Това се случва , когато в опит да отделят ненужните на организма вещества, увредените бъбреци  отделят повече вода, тъй като не могат да концентрират урината.

Болните отделят до 3 и повече литра урина за денонощие, чести са позивите за уриниране и през нощта!

 За сравнение – здравият човек обикновено уринира в рамките на 1,5 л/24 часа.

 Други характерни оплаквания са лесна умора, високо кръвно, което не се повлиява от медикаменти, или поне не подлежи на нормално регулиране и контрол, гадене, нощен задух и затруднено дишане, които се дължат на белодробен оток, сънливост,. Диабетът също е „пръв помощник в развитието на ХБН“

Ето защо е толкова важна профилактиката и редовния контрол на бъбречното здраве от нефролог. Имате ли някои от гореописаните симптоми, придружени с често появяващи се пикочни инфекции, болки в бъбреците, ако страдате от диабет с няколко годишна давност – обърнете се към нефролог, който да ви назначи профилактични изследвания, включително на  креатинин и урея и да ви консултира последващо.

ХРОНИЧНА БЪБРЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ И СЪРДЕЧНО СЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

BACK