• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   +359 56 55 55 88
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0800 11 881
МЪЖ НА ДИАЛИЗА С КАТЕТЪР

ПОДДРЪЖКА НА ПОСТОЯНЕН КАТЕТЪР ПРИ ДИАЛИЗА. КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ИНФЕКЦИИ

Един от начините за провеждане на диализа е чрез поставяне на постоянен катетър. Правилната грижа за катетъра е от решаващо значение за предотвратяване на инфекции и усложнения, които могат да застрашат както ефективността на диализата, така и здравето на пациента. В тази статия ще обсъдим основните стъпки и най-добрите практики за поддържане на функционалността на вашия диализен катетър.

СЪВЕТИ ПРИ ПОДДРЪЖКАТА НА КАТЕТЪРА

  1. Следете за редовната смяна на превръзките. Това трябва да става след всяка диализна процедура, тоест през няколко дни.
  2. Ако превръзката на катетъра е суха и чиста, не е необходимо да я сменяте сами. Въпреки това, можете да помолите медицинската сестра в диализния център да Ви научи, за да сте подготвени в случай, че Ви се наложи.
  3. Катетърът не трябва да се мокри. Можете да почиствате горната част на тялото си с влажна кърпа. Ако държите да ползвате душ, покрийте катетъра с водоустойчива превръзка, но при всички случаи трябва максимално да избягвате попадането на вода в тази зона.
  4. Носете удобни широки дрехи. Избягвайте облекло и аксесоари (напр. дълги колиета), които могат да се закачат за катетъра или превръзката.
  5. Избягвайте ситуации, при които катетъра може да бъде притиснат или разместен (контактни спортове, пренасяне на обемни предмети и др.)

КАКВИ СА ПРИЗНАЦИТЕ НА ИНФЕКЦИЯ НА КАТЕТЪРА?

Най-важната Ви “задача”, когато използвате диализен катетър, е да следите за инфекции. Информирайте незабавно диализния си център при:

  • зачервяване, оток, болка или събиране на течност около катетъра;
  • повишена температура, втрисане, силна отпадналост.

КАК ДА ПРЕДОТВРАТЯ ИНФЕКЦИЯ НА ДИАЛИЗНИЯ КАТЕТЪР?

Когато използвате диализен катетър, стриктното спазване на правилата за хигиена е задължително. То ще Ви предпази от потенциално животозастрашаващи състояния (сепсис), защото катетъра лесно може да се превърне във входна врата за инфекции.

  1. Манипулациите по катетъра (смяна на превръзки, включване към апарата за диализа и т.н.) трябва да се извършват след измиване на ръцете с вода и сапун и винаги с ръкавици.
  2. Поддържане на зоната около катетъра чиста и суха. Влагата около катетъра помага за размножаването на микроорганизми и повишава риска от кожни раздразнения и инфекции.

Следвайки правилата при използване на диализен катетър, помагате за Вашето безопасно и ефективно лечение. Винаги поддържайте връзка с медицинския си екип и потърсете незабавна помощ, ако подозирате инфекция или срещнете проблеми с Вашия диализен катетър.

 

СЪДОВ ДОСТЪП – ПОСТОЯНЕН КАТЕТЪР

 

BACK