• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   +359 56 55 55 88
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0800 11 881
БРЕМЕННОСТ И ДИАЛИЗА

БРЕМЕННОСТ И ДИАЛИЗА

Окончателният метод за подтвърждаване на бременността при установена бъбречна недостатъчност е ултразвукът, тъй като нивата на β-hCG могат да се повишат в този период, което от своя страна да доведе до фалшиво положителни резултати от тестове за бременност. Честотата на възможна бременност при жени на диализа е изключително ниска, но процентът на успешните бременности в този контекст се увеличава с годините.

Провеждането на диализно лечение преди настъпване на бременността води до по-висока преживяемост на бебето и по-малка вероятност от преждевременно раждане.

Данните от Кохортни проучвания показват, че честотата на диализата влияе върху резултатите касаещи по-успешна раждаемост, по-дълга гестационна възраст и по-голямо тегло при новородените. По време на бременността, жените на диализа, трябва да се наблюдават за ниско съдържание на калий, фосфат и фолати, както и за висока глюкоза, особено за пациенти, подложени на перитонеална диализа. Важно е също така да се наблюдават за симптоми на анемия, да се прецизира храненето и нивата на магнезий. Възможна стратегия в проучването за влиянието на диализата по време на бременността е оценка на регистрираните данни, за определяне въздействието на ранното или късно започване на диализа при бременност и да се вземат под влияние резултатите, концентрирани върху живо раждане, преживяемостта на бременността, гестационната възраст и теглото на новороденото.


Съвкупността на всички тези фактори, изправя бременните жени на диализа пред множество изключително стресиращи предизвикателства. Трудността в зачеването, затрудненията в поддържането на бременността и последващите грижи за бебе от човек, борещ се за собственото си оцеляване чрез диализа, изисква огромна подкрепа и опора от страна на семейството и близките ни хора.

 

BACK