• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   +359 56 55 55 88
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0800 11 881
АЛКАЛНО-КИСЕЛИНЕН БАЛАНС НА ОРГАНИЗМА

АЛКАЛНО-КИСЕЛИНЕН БАЛАНС НА ОРГАНИЗМА

Какаво представлява pH скалата?

pH е скала, която измерва алкалните и киселинните свойства, които притежава водната среда и представлява съотношение на позитивно заредените водородни йони спрямо негативно заредените такива, в един разтвор. Това е един от най-важните показатели за хомеостазата в организма.Тялото ни е изградено предимно от вода, като средата, която трябва да поддържаме е леко алкална – от 7,35 – 7,45.

Алкално-киселинният баланс изисква сътрудничеството на три основни органа: черен дроб, бъбреци и бели дробове.

Киселинната среда е богата на протони, докато алкалната на електрони. Електроните обуславят среда богата на кислород, което осигурява необходимото количество кислород навсякъде в тялото и задоволява нуждата на нормалните, аеробни клетки.

Буферните системи, функциониращи в кръвната плазма, включват плазмени протеини, фосфатни и бикарбонатни и въглеродни буфери. Бъбреците помагат за контролиране на киселинно-алкалния баланс чрез отделяне на водородни йони и генериране на бикарбонат, който помага за поддържане на рН на кръвната плазма в нормални граници.

При нарушен алкално-киселинен баланс с ниски стойности на pH възникват проблеми свързани с теглото, алергии, артрити, гъбични инфекции, нарушен метаболизъм, хронична умора и липса на енергия, болки в мускулите, крампи.

Фактор за неутрализиране на киселинното натрупване в нашия организъм имат бъбреците и белите дробове. Те съдействат в процеса на киселинния контрол и подпомагат равновесието на кръвта. Основната им задача е да е неутрализират сярната или пикочната киселина посредством уриниране. При увеличение стойностите на тези или други киселини, бъбреците увеличават продукцията си на водородни йони, за да балансират тези процеси.

Благодарение на тяхната работа нашият организъм разполага с филтриращ механизъм, който извежда киселините от кръвния поток, за да бъдат елиминирани чрез урината. Правилната бъбречна работа пък се осигурява от алкални резерви или алкални вещества, които е желателно да бъдат регулярно предоставяни на организма чрез оптимален хранителен режим.

Приемът на алкални храни спомага за:

  • Правилната обмяна на веществата
  • Храносмилането
  • Повишават се енергийните депа
  • Имунитет

 

BACK